Voor en Na.... Hof ten Steen - Kasteelhoeve Orsmaal

Voor en Na – Hof ten Steen Orsmaal

Hof ten Steen - Historie

Hof ten Steen op de Sint-Truidensesteenweg 207 te Orsmaal-Gussenhoven dateert van voor de XIV eeuw.

Het was een burcht waar in 1789 het vredesverdrag van Oostenrijk werd ondertekend.

In de 13de eeuw was het Hof ten Steen een omwalde burcht. Hiervan resteren nog de gewelven en één versterkte toren met twee schietgaten.

In de 17de eeuw werden de overblijfselen heropgebouwd als kasteel met omwalling. Twee torens en de valbrug bleven behouden.

Na een brand in 1868 werd het kasteel verbouwd tot hoeve. Eén versterkte toren bleef behouden.

In 2002 kwam de kasteelhoeve in handen van een privé eigenaar. Hij was het die in 2003 aan Ann Coen van Anne-Livine Architectuur uit Grobbendonk de opdracht gaf tot restauratie.

Restauratie van 2003 tot 2005

In 2003 werd Anne-Livine Architectuur uit Grobbendonk aangezocht om deze geklasseerde kasteelhoeve te restaureren. Hiervoor werkte Ann nauw samen met Monumenten en Landschappen Leuven.

De vleugel met de aangrenzende historische toren werd ingericht als de privévertrekken voor de toenmalige eigenaar. De drie andere vleugels werden omgebouwd tot feestzalen.

Met veel respect voor de historische kenmerken en volgens de regels van de kunst werden stallen en ruimtes in ere hersteld. Eveneens werd een professionele keuken geïnstalleerd om in de culinaire noden te voorzien. Uiteraard werd alles geïmplementeerd volgens de nieuwste comforttechnieken en wettelijke bepalingen.

Het is de vakkennis  en ervaring van interieurarchitecte Ann Coen van Anne-Livine die zowel de moderne vereisten als de historische kenmerken tot een prachtig geheel heeft gesmeed.

Ondertussen is de kasteelhoeve al enkele malen van uitbater/eigenaar verandert en is momenteel in handen van The Lodge Group.

VOOR

NA

anne-livine